Kur Korumalı Mevduat Hesabı ile Para Kazanmak
Kur korumalı mevduat hesabı ile para kazanmak isteyenler için KKM’nin ne olmasından ayrıntılı bir halde anlatmak isteriz.
KKM, geçtiğimiz dönemlerde açıklanan bir program. Bu programın temel amacı TL’nin kıymetini korumaya çalışmak ve TL’ye olan isteği yükseltmek. Ayrıca TCMB’nin döviz varlıklarını güçlendirmek de bir öteki temel neden olarak yer alıyor. Bu gibi nedenlerle hizmetlere başlayan Kur korumalı mevduat, günümüzde halen süren bir uygulama. Bu programla birlikte bu zamana kadar çoğu şahıs parasını korumuş oldu. Peki KKM nelerdir ve iyi mi hesap açılır?
Kur Korumalı Mevduat Hesabı Nedir?
Kur korumalı mevduat, bireylerin bir banka hesabı açarak paralarının korunmasını elde eden bir olay. Bu uygulamaya katılan ve mevduat hesabı açan kullanıcı, döviz varlıklarını TL’ye çevirerek TL hesabının değerlenmesinde etkili oluyor. Bu hesap, devamlı artışta olduğu için KKM kullanan banka müşterileri kısmen kârda oluyor. Bu tür TL hesabının temel amacı kullananların paralarının kıymet kaybetmemesini sağlamaya çaba göstermek. Yani paranın kıymeti korunur ve bir miktar artar.
Burada bilinmesi ihtiyaç duyulan bir husus var. Bu mevduat hesabının ana amacı para kazanmayı sağlamaktan çok mevcut parayı korumak. Örneğin 10.000 TL’lik bir hesap gelecekte 11.000 TL olduğu takdirde o hesap para kazanmış olmuyor, paranın kıymetini korumuş oluyor. Çünkü enflasyon nedeniyle yani her şeye zam geldiği için buradaki temel amaç, banka müşterisinin finansal durumunu kuvvetli tutmak.
KKM Nasıl Kazanç Sağlar?
Kur korumalı mevduat hesabı ile para kazanmak için formülü bilmek gerekiyor. Öncelikle şunu açıklayalım. KKM, hem ürem ile hem de kur değerine göre prosedür gerçekleştiriyor. Eğer vade sonunda kur, ürem oranının üstünde artış gerçekleştirdiyse kur farkı ödeniyor. Faiz, daha yüksek kalır ise ürem ödemesi yapılıyor. Yani aslında kur yükseldiği takdirde bir hasılat elde edilmemiş oluyor. Paranın kıymeti korunuyor. Faiz hasılatı ise bir miktar gelir sağlamakta.
Örneğin 1 senelik vade üstünden sizlere bu vakası açıklayalım. 100 TL yatırım yapmış olun. Dolar vade başlangıcında 10 TL olsun. Faiz ise %10 olarak yer alsın. Eğer vade sonunda dolar kuru 9 TL’ye düşerse bu durumda ürem getirisi elde edilen oluyor. Yani 100 TL, 110 TL oluyor. Dolar kuru düşmüş olduğu için 10 TL değil, 20 TL kâr elde ediliyor. Finansal okuryazarlığın önemi burada karşımıza çıkıyor.
Eğer vade sonunda dolar kuru 10,50 TL olur ise ürem oranı, daha yüksek kalıyor. Bundan kaynaklı ürem getirisi elde ediliyor. Yani hesap, 110 TL’ye ulaşıyor. Bu da 10 TL kâr anlamına geliyor. Eğer dolar kuru 12 TL’ye ulaşır ise bu durumda hesapta 120 TL bulunuyor. Yani 20 TL kâr anlamına geliyor. Aslına bakarsak dolar kurunun yükselmesi büyük bir değişim sağlamaz. Kişinin TL varlığını korur. En çok hasılat dolar kuru düştüğünde olur.
Kur Korumalı Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?
Kur korumalı mevduat hesabı ile para kazanmak isteyen bir müşteri, KKM hizmeti sunan bir bankaya üye olmalı ve sonrasında o bankadan hesap açmalı. Sonrasında vade belirlemeli ve belirlediği oranda parayı yatırmalı. Günümüzde bu tür hesap açmaya müsaade eden çoğu banka yer alıyor.
Kur Korumalı Mevduat Hesabının Avantajları
Kur korumalı mevduat hesabı ile para kazanmak, olabildiğince avantajlı bir program. Bu paketin en büyük pozitif yanları TL varlığının korunmasını sağlamak. Bu sayede hesaptaki para kıymet kaybetmemiş oluyor. Ya kıymet korunur ya da hasılat sağlanır. Bu 2 ihtimalden biri gerçekleşir.
Yoruma kapalı.