Girişimcilik Türleri Nelerdir? 7 Girişimci Türü
Girişimcilik türleri nelerdir? Serbest çalışan, yatırım yapan, yeni işletme ve sosyal girişimcilik gibi farklı girişimcilik modellerini keşfedin. Bu makalede, her bir türün ne olduğunu ve nasıl çalıştığını öğrenin.
Girişimci, iktisat alanındaki becerisini iş hayatına yansıtarak para kazanmayı hedefleyen şahsa verilen isimdir. Girişimler genel anlamda büyük topluluklar tarafınca ortaya konulmaz. Bu nedenle girişimcilerin görevli oldukları birtakım mevzular vardır.
Her girişimci kendisine kaydedilmiş olan sorumlulukları bilmek ve bu sorumluluklar doğrultusunda davranmak zorundadır. Aksi takdirde girişiminden elde edilmek istenilen sonuca ve hedefe kavuşması olası değildir.
Çoğu insan kendisinin girişimci ruhu bulunduğunu savunur fakat hepimiz başarı gösterebilecek adımları atamaz. Bu nedenle bir girişime başlamadan ilkin bunun türleri ile ilgili bilgili olması gerekir. Aşağıda girişimcilik türleri ile ilgili geniş bilgiler yer almaktadır.
Girişimcilik Türleri Nelerdir?
Girişimcilik türleri aşağıda bahsetmiş olduğumuz gibi 7 antet altında ele alınabilir. Her bir girişimin kendine özgü özellikleri vardır. Bu nedenle girişimcinin bu türlerden hangisine başladığını ve ne icap ettiğini bilmesi gerekiyor.
- İç Girişimcilik
- Ticari Girişimcilik
- Sosyal Girişimcilik
- Kamu Girişimciliği
- Sanal Girişimcilik
- Kadın Girişimciliği
- Fırsat Girişimciliği
Gelin dilerseniz yukarıdaki sıralamada bulunan girişimcilik türlerine göz atalım.
İç Girişimcilik
Bir işletme içerisinde ortaya çıkan bir fikrin karlı bir ürüne dönüştürülmesidir. İç girişimciliğinde kar firmaya aittir. Bu sayede işletmenin büyümesi ve yeni pazarlara açılması hedeflenmiş olacaktır. Büyük işletmeler genel anlamda iç girişimcilik için çalışmalar yapmaktadır. İç girişimciliğin daha iyi tanımlanabilmesi için bir misal verebiliriz. Mesela bir restoran internetten de satış yaparak hasılat elde edebilir.
Ticari Girişimcilik
Ticari girişimcilikte bir ürün ya da hizmet üretimi sağlanır. Ticaretle meydana getirilen her şey ticari teşebbüs olarak değerlendirilir. Bu girişimde de hedef kar elde etmektir.
Sosyal Girişimcilik
Sosyal girişimde hedef kar elde etmek olsa da aslolan hedef toplumdaki eksikliklerin giderilmesini sağlamaktır. Sosyal girişimcilik vasıtası ile günümüzde çoğu sosyal soruna parmak basılmış ve çözüme ulaştırılmıştır. Bu girişimcilikte çoğu alanda yenilikler yapılması da amaçlanmaktadır.
Kamu Girişimciliği
Kamu girişimciliğinde girişimi yapan şahıs birey ya da kurum değildir. Bu girişimde sermayeyi elde eden girişimci devletin ta kendisidir. Yani devlet yeni bir mal ya da hizmet üretir.
Sanal Girişimcilik
Sanal girişimcilik ise son zaman dikkat çeken girişimlerden bir tanesidir. Bu teşebbüs vasıtası ile dijital platformlarda bulunan alışveriş platformları kullanılır. Sanal girişimcilik temel olarak kar amacı güder.
Sanal girişimcilerin sayısı giderek daha çok artarken bu alanda kazanılan paranın miktarı da olabildiğince yüksektir. Sanal teşebbüs öteki girişimcilik türlerine göre daha azca ana para gerektirir. Bunun içerisinde kabul görme olasılığı daha yüksektir.
Kadın Girişimciliği
Kadınlar toplumun her noktasında olduğu gibi ticari alanda da kendisini hissettirmeye başladılar. Özellikle son yıllarda devletin hanımlar için başlattığı çoğu proje ve yardımcı kadın girişimciliği konusu ile ilgili etkin sonuçlar vermiştir. Kadınların istihdama katılmasına katkı elde eden bu girişimcilik türünde toplumdaki eşitsizliğin ortadan kaldırılması da hedeflenmektedir. (Ev Hanımlarına Evde İş)
Fırsat Girişimciliği
Son olarak anlatmak istediğimiz girişimciliklerden birisi de fırsat girişimciliğidir. Adından da anlayabileceğiniz gibi bu girişimcilikte fırsatların görüşmesi ve değerlendirilmesi ön planda olmak zorundadır. Bir ürün ya da hizmet üretmeden ilkin ortaya çıkacak olan bütün fırsatların değerlendirilmesi ve bunlar içinden en iyisinin seçilmesi hedeflenir. Fırsat girişimciliği için İdeal ortam ve dönemin bulunması da olabildiğince mühim bir konudur.
Girişimciler, yenilikçi fikirleri hayata geçirerek, kendi işlerini kurarak ve topluma katkı sağlayarak başarıya ulaşabilirler. Ancak girişimcilik yolculuğu her zaman kolay olmayabilir. Başarılı bir girişimci olmak için, sabırlı, disiplinli, kararlı ve cesur olmak gerekmektedir.
Girişimcilik türleri arasında seçim yaparken, kendi beceri ve tutkularınızı göz önünde bulundurarak doğru seçimi yapmanız önemlidir. Girişimci olmak isteyenler için, öncelikle fikirlerini gerçekleştirmek için doğru araçları ve kaynakları araştırmaları, işletme planı hazırlamaları ve finansman sağlamaları önerilir.
Sonuç olarak, girişimcilik türleri arasında seçim yapmak, girişimciliğin farklı yönlerini keşfetmek ve özgüvenli bir şekilde kendi işinizi kurmak heyecan verici bir yolculuk olabilir. Ancak, girişimciliğin zorluklarına hazırlıklı olmak ve stratejik kararlar almak, başarıya ulaşmak için kritik öneme sahiptir.
Yoruma kapalı.